Un Blanes per a tothom

per Maxi Rica

extret del blog de l'autor


  Bé, primer de tot aclarir que la meva intenció és parlar dels resultats de les eleccions municipals a Blanes. Miky ja ha parlat a nivell general, i com comparteixo les seves reflexions, no vull tornar a repetir més del mateix, així que us convido a passar per el seu blog i llegir-lo.

Vull, per començar, situar-nos davant dels resultats electorals del passat diumenge:
imatge capturada a http://ruyra.blanes.cat/eleccions/mun2011/eleccion.asp
  • El Partit dels Socialistes Catalans (PSC), que encapçala Marigó, tot i baixar lleugerament en nombre i percentatge de vot (4912 vots, 34.08% en el 2007; 4612 vots, 33.61 % en el 2011) ha obtingut un regidor més. Ara, la població li ha donat fins a 9 regidors.
  • CiU, és un dels partits derrotats d'aquestes eleccions, al perdre fins a un 35% del seu electorat (4363 vots, 30.27% al 2007; 2828 vots, 20.61 % al 2011). Es queda amb un dels seus pitjors resultats, amb 5 regidors, perdent 2 en referència al 2007.
  • PdB i ERC, queden esborrats del consistori, al realitzar un pobre resultat amb uns 252 vots i 1,84 % pel primer, i 446 vots i 3.25 % pel segon. Resultats més que merescuts tant pel primer com pel segon, tenint considerat al PdB per molts, com els hereus del règim, amb un discurs populista, demagog i xenòfob; que varen entrar gràcies a la virtut (com a tants d'aquest estil) d'estar en el moment adequat (malestar per la política), i fer el discurs adequat (de característiques populistes), que va enganyar a força gent i va captivar per altra banda a la dreta més rància de Blanes. En el cas de ERC... són patidors de les seves pròpies misèries, convertint-se per a molts com els grans culpables de tenir i mantenir a Blanes un govern dretà i embogit durant aquests 4 darreres anys.
  • CUP i C's. Llàstima del primer que es presenta per primera vegada i agafa força tot i no aconseguir cap regidor (622 vots i 4.53 %; li ha faltat molt poc per arribar al 5% necessari) i recupera a la gent d'esquerres amb un sentit nacional independentista, que feia temps que no se sentien representats per ERC i la seva permanent ambivalència. C's, renovat (que no millorat), treu només 8 vots més que en les anteriors eleccions, amb 398 vots i un pobre 2.90 %, demostrant que ni fent servir noves formes més barroeres de campanya, que tant Moíses com Sergio han volgut fer servir, ha calat a Blanes el seu missatge ultra-espanyolista sense més contingut ni fonaments. C's, dèbil de projecte i de idees amb capacitat de trempar al personal, ha intentat portar el debat al terreny de la disputa personal, per desviar la mirada dels debats reals i certs sobre el seu projecte polític per a Blanes. Projecte?..,cap ni un.
  • PP. Bé, aquesta formació contagiada de l'efecte Zapatero que tan bons resultats li han donat en la resta de l'Estat Espanyol, aconsegueix aglutinar els vots de la dreta blandense que li vénen del PdB, més dels "cabrejats" que no entenen més alternativa política que el bipartidisme (o PSOE o PP). Costa entendre que treballadors i treballadores trobin com a representant dels seus interessos, aquells que fonamenten la seva acció política en el clientelisme, l'amiguisme, i, en altres contrades que no a Blanes (que en siguem coneixedors), la corrupció. Aquesta formació es una clara representant dels privilegis dels poderosos i del capitalisme més ranci. Així, el PP aconsegueix doblar els seus vots, i arriba fins als 1639 vots, 11.94 % i 3 regidors, quan en el 2007 va treure 844 vots, 5.86% i 1 regidor. No penseu que el felicitaré, no. Això li deixaré per a la Camacho, que ja està aconseguint crear un clan dintre del seu partit.
  • I com no, la coalició d'esquerres ICV-EUiA. Hem aconseguit trencar barreres, com era des de fa 16 anys, on no podíem pujar de 2 regidors. En aquestes eleccions, aconseguim 4 regidors, amb uns resultats excel·lents tant en vots com en percentatge. En el 2007 varem rebre 1319 vots, amb un percentatge de 9.15% i 2 regidors; en el 2011, 1967 vots i 14.33 %. Brutal... no puc dir gaire més.

El cas és que, si hi ha quelcom clar de tot plegat, la ciutadania de Blanes no ha volgut tornar a tenir un des-govern format al voltant dels interessos personalistes i partidistes de 4 polítics de torn (Trias, Anselm, Celestino i Conxita) i de les seves formacions. El govern ha sigut un desgavell, amb múltiples mogudes, totes elles al voltant de l'egolatria de Anselm (PdB), i el despotisme i ambició de Trias (CiU). ERC ha jugat un paper desdibuixat en els seus principis polítics, i ha recolzat sense cap ni peus des de l'oposició al govern, més enllà d'altres justificacions que no siguin la de mirar el melic d'un personatge fosc i conegut per a tots (l'innombrable!).

Els barris, els joves, els nouvinguts, el món de l'esport, el món de la cultura. Aquestes eleccions han estat un clam d'una bona part d'ells, que han dipositat les seves il.lusions i esperances en una formació com la nostra (ICV-EUiA) que ha representat, amb fermesa i coherència, valors de defensa d'un model polític i social diferent, fet per a les persones i amb les persones. Ara, tocarà reflexionar amb calma, i valorar de quina forma podrem defensar amb més eines el projecte que tant ens ha fet il·lusionar.



Crec francament que si EUiA i ICV hem aconseguit connectar tant amb la gent, és precisament pel treball fet dia a dia des de fa molt de temps, en defensa d'allò que creiem més just per a la comunitat; i per el format molt més obert i porós, que el partit ha agafat. Ens resta feina, i molt de treball, però espero que amb ganes i voluntat, podem arribar a engrescar a la gent en les seves consciències, per buscar entre tots el camí de la utopia..; una societat sense privilegiats ni explotats.  

Una Blanes per a tothom.