Europa acaba (encara) als Pirineus

per Marián Anguita

Aquesta va ser una frase que ens va acompanyar en els darrers anys de la dictadura i  fins ben avançada ja la democràcia. Semblava que ja estava superada, que l’Estat Espanyol era una realitat dins l’Europa del segle XXI amb la integració a la CEE com a membre de ple dret.

Doncs no, la realitat no és aquesta. I no ho dic pel que fa als temes econòmics. Parlo d’una cosa més propera, amb la qual França ha tornat a donar exemple a la classe treballadora espanyola: “Faire la grève!”, la vaga.

La ciutadania francesa no s’ha tallat un pèl a l’hora de convocar vagues en sectors tan conflictius com els transports per protestar per la reforma de les pensions i l'edat de la jubilació. Us sona el tema?

Aquí, fa quatre dies, es va convocar una Vaga General amb els mateixos objectius. Ara bé, tant els resultats com la participació, o les reaccions públiques i institucionals, han estat molt diferents a una banda i altra dels Pirineus.

D’entrada, l’acceptació per part de la població: a França un 69% de la població n’està a favor. A Espanya el resultat és negatiu; són majoria els que estan en contra.

La vaga, a França, s’ha convocat inicialment per dos dies: va començar el 12 d’octubre, amb possibilitat que s’allargui fins a una setmana. Els sectors del transport, la industria energètica i l’ensenyament, són capdavanters en participació. Aquí, amb prou feines, una sola jornada de vaga.

La marxa del dimarts 12 d’octubre a París va convocar, segons xifres oficials, un milió dues-centes mil persones. La manifestació de Madrid va aplegar a unes 150 mil persones i la de Barcelona no va arribar a les cent mil.

I el més sorprenent i impensable, ara per ara, a casa nostra:  és la cinquena vaga que es fa a França en aquest 2010. A Espanya, la darrera vaga general va ser al 2002.

Un símptoma crucial que ens hauria de fer reflexionar i mirar d’aprendre novament dels nostres veïns francesos: la joventut, majoritàriament estudiants d’instituts, ha sortit massivament per  caminar sota les banderes dels sindicats en aquestes reivindicacions, al costat dels treballadors i treballadores de la sanitat, educació, transport, indústria. Joves que tenien clar que havien de  defensar el seu futur i el futur immediat dels seus pares.

Hem d’aprendre molt encara de França, en especial de la tasca dels sindicats i de la seva capacitat de convocatòria i del grau de sensibilització de la classe treballadora i del jovent.

1 comentari:

Maxi ha dit...

Marian, tot i estar d'acord amb el rere fons del assumpte, discrepo amb el resultat de la Vaga del 29S. Els sindicats; treballadors i treballadores; organitzacions d'esquerres i obreres; tots plegats varem nedar contra corrent, i contra els "piquets coartius" de la classe empresarial; la dreta més rància; i els seus mitjans de desinformació.

Per desgràcia, al nostre país, i en concret en el poble català, els valors de la classe dominant, de l'oligarquia financera, i de la dreta política i econòmica, ens té, als treballadors i treballadores, amarrats i subordinats. El treball fet en les assemblees, i el missatge polític (si, si, polític!!) fet en aquestes sobre la lluita per un model social més just i basat en l'equitat, a fet en molts i molts casos diana en els consciències. Les manifestacions varen ser un clar exemple, ja que tot i estar lluny de la capacitat mobilitzadora de l'esquerra social Francesa, hem donat un gest clar de que, a disgust de no pocs, encara hi som vius!!.

La lluita continua, i hem de continuar per capgirar les polítiques antisocials del govern de l'estat espanyol.